ssl bjeli andjeo 2021 02

Христос Васкресе!

"Бог је и Господа васкрсао и нас ће васкрснути својом силом" (1. Кор. 6 ,14)
"Богу хвала који нам даде победу, кроз Господа нашег Исуса Христа". (1. Кор.15 ,57)

Данас оперт, драга браћо и сестре славимо највећи хришћански празник Христовог Васкрсења.
Ово је и најзначајнији догађај у историји људског рода. Свети оци мисле да је ово онај дан за који је давно предказао пророк:"Ово је дан који је створио Господ да му се радујемо и веселимо". Васкршња песма која се данас највише понавља и чује у нашим храмовима гласи: "Христос је васкрсао из мртвих, смрћу је победио смрт, и онима који су у гробовима даровао је живот." За људску судбину ово је најважнија васкршња порука.
Стари мудрац је говорио да фрула са оне стране света неминовно зове сваког човека без разлике. Но свако се мора одазвати овом позиву. Међутим, Христовим Васкрсењем позив смрти је изгубио значај победе над животом. Свети учитељи Цркве су учили да је смрт Христова била смрт и оваке људске смрти, које се догађају у овом свету. У гробовима наших покојника налази се само оно што је од земље и што је у земљу отишло. У гробовима су само увели цветови, а семена ових цветова са клицама вачног живота расту и цветају у башти Господњој. У гробовима су само угашене свеће живота, а пламенови људских бића и светле и грију у вечној небеској отаџбини. После Христовог Васкрсења смрт је остала само прелазна станица из привременог у вечни живот. Као што је записао свети Апостол, смрт је побеђена "кроз Господа нашег Исуса Христа", који ће, и нас васкрснути својом силом".
У нашим народним песмама и умотворинама овај велики историски догађај се приказује као наше највеће страдање и највећа победа. Приказује се као српски Велики Петак и као народно Васкрсење у исто време. У једном другом времену и у другим приликама наш највећи песник је у јеванђелску поруку упутио целом нашем роду : "Kрст носити вама је суђено, Тежак јарам, ал и воће слако... Васкрсење не бива без смрти ..."
Цело ово славље ће помоћи и свима нама да се поучимо на примерцима наших великих предака и да и ове године празник Христовог Васкрсења што боље и искреније прославимо. Вера у Христово Васкрсење и у живот вечни је била и остала најпресуднији чинилац свих наших најважијих опредељења на раскршћима наше цркве и народне историје. Свенародно покајање, и очишћење од грехова и разних болести нашег времена треба да буде у центру нашег живота. Код Грка, Руса и других хришћанских народа употребљава се реч Пасха у значењу речи Васкрсење, коју ми употребљавамо. Први пут су ту реч употребљавали Израиљци славећи свој највећи празник Пасхе за успомену свог ослобођења из египатског робства и доласка у Обећану Земљу. Тај старозаветни празник је преобраз највећег хришћанског празника Васкрсења Христовог који означава ослобођење целог људског рода из робства греху и смрти и васкрсење сваког човека у живот вечни.
Славећи и ове године Христово Васкрсење, молимо се Васкрслом Господу да доживимо свој лични преображај и своје собствено васкрсење из свих људских слабости у нови живот вере, наде и љубави.

Тако вам свима честитам овај Празнок над празницима и све вас очински поздрављам нашим православним и народним поздравом:
Христос Васкресе !
Ваистину Васкресе !

Ваш свештеник и молитвеник пред Васкрслим Господом
протојерејставрофор
Васа Пејовић

ssl footer 2016 02